Kategori  
DIY
Publicerat den
18/3/2021

Bygga spegelpaneler med lister

Äntligen kommer här den efterfrågade beskrivningen på hur jag gjort panelerna i Prästgården. Längtar till jag kan visa bilder på de målade resultatet.

ur man bygger egna spegelpaneler med lister är något jag fått massa frågor på och därför känns det självklart att göra ett blogginlägg där jag kan förklara hur vi gjort.

Super enkelt faktiskt!

Jag bara älskar när man kan använda en sak för att göra en eller flera andra, lister är en sådan sak! Vi använder taklisten för att sätta under fönsterbrädorna vi gör, blir super snyggt, vi använder även lister för att bygga ihop till fina dekorationer över ytterdörren. Denna gången använde vi flera av Moelvens egna lister till att sätta ihop spegelpaneler i prästgården. Vi har testat flera olika sätt att göra paneler på men detta var nog både det enklaste och snyggaste.

  • Vi börjar med att sätta gips upptill och mdf nedtill, mdf:en är hårdare och klarar därför stötar bättre om något skulle slå i väggen.
  • Höjden på den övre listen eftersom den hamnar mellan de båda skivorna blir 125cm.
  • Vi sätter sedan en golvsockel och samma list som upptill en bit över golvsockeln.
  • Sedan är det dags att börja mäta ut hur breda panelerna ska vara. Jag insåg snabbt att i detta rummet gick de inte få samma storlek, vilket jag nu i efterhand tyckte blev riktigt snyggt. Jag försökte därför hålla mig på en bredd mellan 33-43cm. Höjden på panelen är 65cm. Jag valde att ha samma mått mellan alla paneler och såklart både upptill och nedtill. Måtten mellan panelerna höll jag till 13cm och upptill samt nedtill 11cm.
  • De lister jag använt heter Antiksockel Klara (golv), Antikfoder Anna 025 (övre och nedre vågrät list), Dekorlist 035 (till själva panelerna). Foder och taklist valde vi Antikfoder Klara & Allmoge taklist 132. här hittar du alla lister från Moelven.
Här mäts det vägglängd och något verkar vara väldigt kul!
  • Jag kapar sedan till 4 bitar med 45grader. Viktigt att alla bitar på samma vägg blir exakt lika, ha en mallbit att utgå från.
  • Därefter kan du testa att lägga ihop bitarna på golvet (inget jag gjorde vid alla bitar).

  • Dags för montering. Då mäter jag först ut 11cm från ovan och underkant, markera med streck. Sedan sätter jag lasern så första biten från väggen blir rak. Jag börjar alltid med att sätta en av de lodräta bitarna samt den vågräta nedtill. Limmar med trälim och spickar med stiftspistol.
  • De andra två bitarna limmar jag och sätter spik i de två ändarna mot de som redan sitter. På så sätt kan jag justera in det sista hörnet att passa perfekt.
Glöm inte slipa kanterna innan du monterar.

Klart!
Här kan ni se de olika storlekarna. Efter att ha målat in allt kommer det se väldigt bra ut.

Tack för idag och hoppas ni uppskatta min lilla beskrivning.

Kram Johanna

No items found.