Kategori  
Kök
Publicerat den
18/3/2021

Köksplanering och köksfrågor

Jag har nu gjort ett längre inlägg om vår köksrenovering för att försöka svara på alla era frågor och berätta om vår köksrenoveringsresa. Bild bomb och massa info!

etta ämne känns som jag kan skriva om i evigheter! Så roligt och kanske just du nu står inför köksrenovering. Jag tror jag kan ha lite matnyttigt med här.

Bilder från vårt kök är de ni alltid ger flest likes och frågar mest om. Jag har därför bestämt mig för att göra ett stort inlägg om köksrenoveringen.

Jag ställde frågan om vad ni ville veta på stories på min instagram och jag kommer besvara dessa här samt förklara hur vi tänkt.

Även en bomb av bilder från köksrenoveringen kommer här i inlägget!

Här ser ni när vi byggde sittbänken, den självklara platsen i vårt kök!

Från allra första början.

När vi inte ens hade påbörjat renoveringen utan var i planeringsstadiet tänkte vi redan då igenom de flesta detaljer. Det är ofta det som gör att helheten bli bra.

Själva köksplaneringen, vart skåp ska stå och hur flödet i köksarbetet ska fungera är ofta bra att ta hjälp med. Jag har själv ritat upp vårt kök då jag jobbat med att rita kök tidigare på Vedum kök och bad. Under flera år hade jag sparat på mig ideér med olika kökslösningar jag gillade.
I slutändan sedan blev det vårt kök. Känns magiskt nu när vi sitter och använder köket de flesta timmar på dygnet.

Köksplaneringen

Det var viktigt för oss med ett stort öppet kök, ett socialt kök. Därför fick vi sätta igen ett av husets trapphus, bygga ut en glasveranda och riva en bärande vägg.

Mycket arbetsytor och ett "flow" i köket. Vi valde att framför fönstret sätta diskhon, även om fönstret sitter något lägre än bänkskåpen. Detta för att det är trevligt att se ut när man diskar. För att få en snygg lösning gjorde vi så bakkantslisten går upp i en båge här, också för att skydda mot stäng på fönsterrutorna.


Häll, ugn och kombiugn satte vi i köksön mittemot. Sedan har vi valt att ha en sittbänk framför vårt andra fönster i köket. En sittbänk som används flitigt.

Vi var länge oens om väggskåp. För mig var det tvärnej, jag ville ha den öppna ytan i köket och inte skymmas av massa skåp. Så blev det, haha jag förstår inte varför :P
De skåpen vi har nu i det nya köket som är höga är direkt till höger när du kommer in in köket. Där har vi inbyggd kyl och frys. Vitrinskåpet som står mittemot glasverandan är går också upp till tak.

Anledningen att vi valde vitrinskåp i samma köksserie var för att förlänga köket och känslan av att hela utrymme var kök. Annars hade man kunnat ställa ett gammal vitrinskåp här också.

Färgsättning

Som jag klurat på detta & så viktigt det faktiskt är!

Färgen på köket är en grön kulör som var ganska självklar redan från början. Den heter NSC S 6005-G50Y. Sedan valde vi grå kompsitstenskivor som påminner om kalksten men är mycket tåligare. Kompositsten är något dyrare än natursten men jag tycker det är så värt med ett hållbart material när sten ändå är så dyrt.
Stenen heter Turbine Grey.

Jag landade sedan i att ha svarta detaljer i köket, just för att vedspisen som också är en del av köket är svart. Vi har därför plockat upp svart i de flesta val. Det är knoppar, ugn, häll, eluttag, kran, hyllkonsoller, kaffebryggare, bordsskiva och tom några ramar på väggen. För att sedan mjuka upp alltsammans har vi lagt till en del trä detaljer.

En stor skärbräda som ligger på köksön, knopplist över kaklet i ek som jag gjort själv, öppna hyllplan i ek som jag också gjort själv. Ek bräder i taket där vi döljer en limträbalk och några ekramar. Ja men ni fattar, vi låter de olika valen komma igen.

Välj gärna 1-2 kulörer där du kan variera i olika nyanser och glöm inte strukturen, för oss blev det grönt, svart, beige och ek som genomsyrar köket.

Den beiga tapeten från Duro tycker jag skapar en lantlig känsla i köket, vill inte att det skulle kännas för modernt. För att inte själva köket skulle kännas för pråligt valde jag att måla över det vita kaklet och träknopplisten en beige ton från tapeten, en mattkalkfärg. Viktigt att veta när man målar med kalkfärg i dessa utrymmen är att om man inte förseglar kan man behöva göra om igen om det blir fläckar. Jag tog risken och ett år senare fungerar det än.

Svar på era frågor angående köksrenovering:

Är det något ni skulle gjort annorlunda nu när ni bott in er?

Superbra fråga, en fråga jag tycker man ska ställa till sig själv ofta när man renoverar. Inte för att man inte ska vara nöjd utan för att man ska kunna ta med sig det till nästa rum. Jag kan komma på en sak, golvet! Jag önskar vi hade tagit bredare brädor som vi gjorde i prästgården. Dock så är dessa dimensioner samma som i övriga huset så passar bra här. Sen kan jag ibland ångra att vi tog enkeluttag till eldosorna, det kan störa mig ibland men samtidigt har vi satt många uttag så det finns alltid något ledigt lite längre bort.

Jag skulle vilja se planlösningen!

Det är omöjligt att fota så man får med hela rummet då det är ca 55kvm. Däremot kan jag här bifoga en bild på ritningen som jag gjorde när jag jobba hos Vedum.

Blev några småändringar efter detta, som i köksön bredvid spis ändra jag till 2st 500mm skåp längst ut på vardera sida för att det skulle bli enhetligt.

Tips på vad man kan göra och inte bör göra vid en vinkel i köket?

En av de vanligaste frågorna gällande kök och jag brukar alltid ställa motfrågan, är du i behov av det utrymmet (rent förvaringsmässigt)? Vi själva som ni ser har mycket skåp och det första jag då valde var att göra ett sk. dött hörn, det är alltså inget i vårt hörn. Jag har istället satt 2 små passbitar för att bygga in hörnet. Vill du däremot använda det är det snarare en kostnandsfråga. Vill du lägga mindre pengar så kan man sätta hyllor ända in. Det brukar dock sluta i att man bara ställer skit här.

Det finns idag fina MEN då väldigt dyra lösningar med olika hyllplan som kommer ut osv. Min erfarenhet är att de fungerar sådär och tar väldigt mycket plats i skåpet.

Så summa av det, försök klara dig utan hörnet.

Hur vet man att man valt rätt kök? Vilka material håller bäst i längden?

Ja tänk om jag hade haft svaret på det, då hade jag varit rik. Men däremot anser jag att du får vad du betalar för. Ett massivit trä kök håller givetvis längre än ett billigare kök. Däremot tycker jag man ska kolla på funktionen också, har du småbarn, ja då kanske du får räkna med att de kommer klättra i lådor, köra emot med bobbycar osv. Då kanske det snarare är reservdelar man ska kolla efter vad som finns.

Kolla alltid runt hos flera köksleverantörer, få flera offerter och jämför. Men kolla inte bara priset utan kolla även hur bemötandet varit, hur designen ser ut osv.

Just när det gäller bänkskivor och hållbarhet är sten eller om du frågar mig kompositsten det som håller bäst. Det är också dyrast.

Laminat är ett billigare alternativ som idag också håller ganska bra. Trä skivor däremot kräver mycket underhåll och är känsliga. Jag har haft träskivor, aldrig igen!

Hur har ni planerat i lådor?

Det tar ju sån tid innan bestämmer vart allt ska stå och ligga. Just nu kan jag inte påstå att det är jätte ordning på alla grejer. Vi har valt nästan enbart lådor i vårt kök just för att det är smidigt med förvaringen. Jag brukar tänka såhär, bestick och porslin, nära diskmaskin men också bordet. Grytor, kryddor och knivar nära häll. Skafferi/speceri varor nära en bänk jag ofta jobbar vid. Testa fram och var inte rädd för att ändra om.

Hörnstolparna vid vedspisen, vart är dom ifrån?

Dessa vackra smidda hörnstolpar kommer från samma leverantör som bakugnsluckan och vedspisen, Josef Davidssons. Visst är dom vackra!?

Hur stora kvalitetsskillnader är det mellan tillverkarna? Är tex kvänum bättre än Ikea?

Som jag nämnde ovan så tror jag absolut man får vad man betalar för. Kvänum och Ikea är för mig i varsin ända av branschen. Kvänum gör färre kök men fantastisk kvalite, det är ett hantverk. Däremot Ikea som jobbar med så otroligt stora kvaniteter måste tänka på helt annat sätt. Det ska gå smidigt och hållas nere på kostnader för kunden. Därav måste de tumma på kvaliten. För det tror ja inte ikea kök är dålig för med tanke på hur många dom säljer så har dom inte råd med massa reklamationer.

Men över tid, ja då är jag säker på att kvänum vinner detta race :)

Däremot finns det många tillverkare mellan kvaliten av kvänum och ikea och då tror jag inte skillandena är så stora. Man får då istället gå på design, vilka mått på skåp, kundservice, referense, design osv.

Jag funderar på att göra ett inlägg om hur kåpan är gjord till vedspisen längre fram, håll utkik på efter detta!

Hoppas ni uppskatta detta inlägg. Jag kommer varva mellan mer informativa inlägg och personliga men kul att ni vill kika in här ibland!

Kram

Johanna

No items found.